Otthontalanul

Ez a blog az otthontalan emberek életének eseményeit mutatja be. Kövesd őket, hogy megismerd élethelyzetüket, küzdelmeiket!

Friss topikok

Hajléktalan tapasztalati tanácsadó

2010.11.07. 11:05 | Mogyiúr | Szólj hozzá!

Címkék: munka a város mindenkié tapasztalati szakértő avm

2004-ben Belgiumban indult az első szegénység és társadalmi kirekesztettségi tapasztalati szakértő képzés. Mára már 40-50 "tapiszaki" dolgozik Belgiumban és még többen más EU-s országban önkormányzatoknál, minisztériumokban és civil szervezetekben, mint tapasztalati tanácsadó. Ezekben az országokban már elismert szakma lett a tapasztalati tanácsadóké.

Hazánkban idén indult ez a képzés. Igaz, a külföldi négyéves időtartam helyett, mindössze csak nyolc hónapjuk van a magyaroknak az elméleti ismeretek elsajátítására és a terepgyakorlatra. Persze mi magyarok gyorsabban tanulunk, vagy csak kevesebb anyagi támogatás van erre az innovatív oktatásra, de már az is nagyszerűnek ítélhető meg, hogy egy ilyen forradalmi elképzelés ilyen gyorsan elért hazánkba. Júniusban Budapesten, Nyíregyházán és Veszprémben válogattak ki 15-15 szegénységet vagy/és kirekesztettséget megélt állampolgárt. A négy hónapos elméleti oktatás után októberben kezdődött a terepgyakorlat. Egyesek családsegítő központba, speciális iskolába, önkormányzati hivatalba, mások minisztériumba kerültek gyakornoknak.

Természetesen a minisztériumba volt a legnehezebb bejutni, de talán ott fogadták a "tapiszakikat" a legkonkrétabb feladattal. A hajléktalan ügyekkel foglalkozó tereptanár - Ghyczy Gellért, aki főosztályvezető-helyettes - a minisztériumi munka ismertetése után mindkét tagot bedobta a mélyvízbe. Pontosabban bevonta őket a hajléktalanság csökkentésére készülő rövid és középtávú stratégia kidolgozásának előkészítésébe, melyet a szakma legnevesebb képviselőivel közösen szándékozott a minisztérium létrehozni. Végre beleszólhat egy érintett a sorstársai jövőjének tervezésébe! A november 30-ig leadandó rövidtávú elképzelésekbe már bele is szólhattak, írásos véleményt nyújtottak be. Hajléktalan társunkat nem csak saját tapasztalatai, hanem "A Város Mindenkié" hajléktalan érdekvédelmi csoport tagjainak tudása is segíti munkájában. Az érintettek bevonását a döntés-előkészítésbe a média is felkapta, üdvözölte. A társadalom eddigi reakciói is köszöntötték az újítást. A bizalom és a hit megvan, az eredmény már nemcsak a tapasztalati szakértelmen, hanem a döntéshozók jóindulatán is függ.

A tapasztalati szakértő képzésen részt vevők bizakodnak és dolgoznak azon, hogy tapasztalati tudásukat szakmaként ismerjék el.

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://otthontalanul.blog.hu/api/trackback/id/tr72423252

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bécsy Ágnes - KEGYELET 2010.11.08. 15:27:20

Boráros tér. Csepeli HÉV. A peronon a padok. Sokat tapasztaltak. Nemrég ugyan felújították őket, így legalább a vésések, kaparások, alpári firkák, obszcén felfestések, madárszarok és emberi ragacsok is üdén felfrissülhettek rajtuk, de a padokon zajló é...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása