Otthontalanul

Ez a blog az otthontalan emberek életének eseményeit mutatja be. Kövesd őket, hogy megismerd élethelyzetüket, küzdelmeiket!

Friss topikok

Nyáron hűsölünk, télen melegedünk talán?

2010.10.30. 11:26 | mini cini | Szólj hozzá!

Címkék: nappali melegedő

A lakcím s orvos-ügyem még folyamatba van, ezért picit türelmüket kérem.

Jön az is, de addig se szeretném, ha nélkülöznének engem, ezért én most ahová elkalauzolom a tisztelt olvasót, az egy nappali melegedő hajléktalanoknak. Ebbe a nappali melegedőbe igazán bárki bent lehet (talán ebbe az egybe), nem kell hozzá tüdőszűrő papír, se köjál. (Bár ha valaki bepisilve érkezik, vagy rajta futkosnak bogarak azért a többiek szóvá teszik, s a szociális gondozók, tesznek ellene.)

Van, mikor az emberek behozzák a kis kajájukat Zsírosból (ez olyan hely ahol reggel 8-tól 10-ig a rászorultak kérhetnek teát, zsíros kenyeret) s leülnek melegbe vagy hidegbe asztal, szék mellé meg enni. Bár ebbe a helységbe van már kávéautomata is így 20ft-tól 70ft-ig kaphatnak teát, s akár forró csokoládét is. Nagyon sok esetben sajnos az embereknek még arra se telik. Itt olvashatnak, beszélgethetnek, s aki tud, ülve szundikálhat is.

De csak hétköznap.

Sajnos a nappali melegedők hétvégén nincsenek nyitva, ez megnehezíti a rászoruló emberek életét, hiszen nincs hol legyenek. Volt mikor megkérdeztük, hogy miért nincs nyitva. Azt a választ kaptuk: a hajléktalan emberek hazautaznak. Jól olvassák, ezt mondták: hazautaznak vidékre. Meg hogy a szociális munkásnak nem éri meg. Azért ez nekem furcsa, hiszen jómagamis hajléktalan vagyok s Én lennék a legboldogabb, ha lenne hova "hazautazni". A szociális munkásnak meg úgyis jár a fizetése, be kéne őket úgy osztani, hogy 7végére is legyenek.

Viszont ez a nappali melegedő egy picit olyan már, mint egy család, mert sok esetbe ugyanazok az emberek járnak be, s ha pl. valaki 2-3 napig nincs, akkor már hiányolják, s ha megjelenik, egyből kérdezik mi történt vele, hogy nem volt. Ez jól esik a személynek s jó látni, hogy az emberek egymásra is figyelnek ez által egy picit a saját gondokról talán megfeledkezhetnek, még ha csak rövid időre is.

A nappali melegedőnek van egy saját varázsa (még akkor is ha néha vannak kisebb-nagyobb szóváltások), amibe igaz keverednek néha kellemetlen illatok, de érdemes egyszer-egyszer belátogatni.

A bejegyzés trackback címe:

https://otthontalanul.blog.hu/api/trackback/id/tr632408019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása