Otthontalanul

Ez a blog az otthontalan emberek életének eseményeit mutatja be. Kövesd őket, hogy megismerd élethelyzetüket, küzdelmeiket!

Friss topikok

Nem koldulnak, hanem újságot terjesztenek

2010.11.02. 16:08 | Mogyiúr | Szólj hozzá!

Címkék: munka fedél nélkül

1993-ban Ungi Tibor - sajnos már nincsen köztünk - társunknak született egy jó ötlete.

Bele is vágott - hazánkban elsőnek - egy utcai lap szerkesztésébe. Kis csapatával gépelte, fénymásolta és terjesztette a négy oldalas fekete-fehér újságot. A Menhely Allapítvány elejétől kezdve támogatta a munkájukat. Mára már elértük a 1686. lapterjesztői számot, ami nem jelenti azt , hogy ennyien terjesztenek ma, de a tizenhét év alatt ennyi engedély lett kiadva. Jelenleg csak száz egynéhányan terjesztik az újságot hivatalosan.

A kezdeti négy oldalról tizenkét oldalra bővült a lap terjedelme, és a külseje is egyre nívósabb lett. 2004-től egy pályázat segítségével művészeti pályázat lett kiírva a hajléktalan embereknek. Az erre beküldött anyagok kerülnek a lapba. A díjazott művek nem csak a lapba kerülnek bele, hanem alkotóik pénzjutalmat is kapnak. Vannak, akik szerzők és terjesztők is egyben. A terjesztők többsége forgalmas útszakaszokon dolgozik, ezért pár éve végleges engedélyt csak az kaphat, aki részt vesz egy közlekedésrendészeti előadáson.

2005. év közepétől 2007. év végéig négy oldalas melléklettel bővült a lap. Egy európai "EQUAL" programról tudósított benne három hajléktalan társunk, akik szerkesztették, írták és tördelték a mellékletet. Ők ezért szerződéses munkatársai lettek a Menhely Alapítványnak és négy órás állásban szerény jövelemhez is jutottak.

Manapság híres emberek fotója szerepel az előlapon és cikk velük a hajléktalanság témájáról. A megszólaltatottak között volt; HOBO, Halász Judit, Deák Bill Gyula, Benkő László, Monspart Sarolta, Szekeres Tamás, Takács Tamás és még sokan mások.

A lapterjesztés óriási segítséget nyújt a hajléktalan emberek megélhetésében. Vannak, akik csak ebbpől a jövedelem forrásból tartják fenn magukat. Nemcsak utcán élők, de szállón tartózkodók, sőt lakásban élők is terjesztenek. Legtöbbjük nemcsak pénzt, de ruhát és élelmet is kap az újság fejében. Olyan is előfordult már nem egyszer, hogy egy terjesztőt meghívtak az Operába, egy étterembe vagy lakásra vacsorázni. Tanárok hívtak meg terjesztőt az osztályuknak előadást tartani.

Persze vannak, akik koldulnak vele, de hazánk arról is híres, hogy amit lehet fehéren végezni, azt biztosan átalakítják szürkére vagy feketére is.

A bejegyzés trackback címe:

https://otthontalanul.blog.hu/api/trackback/id/tr242410149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása