Otthontalanul

Ez a blog az otthontalan emberek életének eseményeit mutatja be. Kövesd őket, hogy megismerd élethelyzetüket, küzdelmeiket!

Friss topikok

Kukázás

2011.06.13. 15:02 | mini cini | Szólj hozzá!

Címkék: munka rendőrség pénz közterület felügyelők kukázás

Két emberről fogok írni, akiknek egy közös ok miatt a létfenntartásuk került veszélybe.

Az egyik történet egy olyan otthontalanról szól, ki intézetben nevelkedett vidéken, s Budapesten nincs lakcíme, így nem kap segélyt. A vidéki állandó lakcímét nem szeretné lecserélni hajléktalan szállóra. Ez az ember nem iszik alkoholt, s nincs káros szenvedélye se. Annyiban más ő, hogy túlsúlyos és cigány, ezért a 2 ok miatt lehetetlen, hogy munkát kapjon. Van egy hely, ahova jár mindig fürödni, mosni s néha ingyen konyhára is, de ott is csak megalázzák, így marad a jó öreg magyar szemetes.

Ő a szemetesből nem csak élelmet vesz ki, hanem hasznos dolgokat is, pl. talált már vasalót, órát, hajsütő vasat, fülhallgatót s minden apróságot, amit megpróbál értékesíteni s az így kapott pár forintot ő kajára költi, mert enni nagyon szeret.

Ez az ember nemrég volt 8 hónapot külföldön s dolgozott is ott, mint díszfestő és narancsszüretelő, de sajnos nem fizették ki, így jött vissza Magyarországra. Még odakint volt, mikor a VIII. kerület, azaz Józsefváros képviselőtestülete elfogadta a kukázást tiltó rendeletét. Szegény ember ezt nem tudta, s mikor kukázott, rendőrautó ért oda, de szerencsére nem büntették meg. Másnap csodálkozva mesélte, hogy a rendőr nagyon lassan hajtott el mellette, míg ő a kukánál állt. Én ekkor mondtam neki, hogy tényleg, te még nem tudod, de a nyolcban már nem lehet kukázni.

Azóta szegényt többször is elkapta a közterületes, eddig megúszta szóbeli figyelmeztetéssel, de mi lesz, ha megbüntetik? Lecsukják, mert nincs pénze s valamiből kaját kell venni? És ha máshol sem lesz szabad kukázni? Haljon éhen sok társával?

Kb. jó hónapja az egyik alapítványnál megjelent az ügyeleten egy férfi, s ő már csekkel volt ott panaszkodni, hogy megbüntették több ezer forintra kukázás miatt. Ezt ma tudtam meg a szociális munkástól. Felháborít, hogy a szegény embert még attól is megfosztanák, ami máskülönben megmaradt neki. Nagyon szomorú, hogy összekeverik azt a fogalmat, hogy kukázás és szemetelés. A fent említett ember nem szemetel, soha nem szórja szét a kukák tartalmát, emiatt is engedik meg a magánházaknál neki, hogy kukázzon, mert az ottani lakók is látják, hogy nem hagy koszt maga után. Ebből is látszik, hogy a kukázás nem azonos a szemeteléssel, ez sajnos sok ember megélhetése.

A bejegyzés trackback címe:

https://otthontalanul.blog.hu/api/trackback/id/tr912961665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása