Otthontalanul

Ez a blog az otthontalan emberek életének eseményeit mutatja be. Kövesd őket, hogy megismerd élethelyzetüket, küzdelmeiket!

Friss topikok

Nappali melegedők élete

2011.03.22. 04:37 | mini cini | Szólj hozzá!

Címkék: kitiltás hajléktalan ellátás nappali melegedő

Budapesten szerencsére (vagy sajnos) elég sok nappali melegedő üzemel, de vannak olyan városok, ahol csak egy van. Amellett, hogy télen itt melegedhetnek a hajléktalan emberek, itt tévézhetnek, moshatnak, fürödhetnek is - hétköznapokon, munkaidőben. Én egy érdekes tényt szeretnék most megosztani olvasóinkkal s mindenki a végén gondolkodjon kicsit el rajta. Bár én egy ilyen melegedőben dolgozom, de ezt az írást megpróbálom kívülállóként megírni.

 

A nappali melegedők sokszor üzemelnek szociális központként is, ahol az ügyfél kisebb-nagyobb dolgait intézik a szociális munkások. Vannak, akik maguk is picit fáradtabbak, mert sok a stressz s sok az ügyfél, de azért próbálnak mindenkinek segíteni vagy egy jó szót adni.
A házirendben benne van, hogy az épületben tilos alkoholt fogyasztani, és kitiltás jár érte. S ez így is van rendjén, de az sehol nincs benne, hogy mennyi időre s itt kezdődik tulajdonképpen az én dilemmám is. Miszerint több mindenért ki lehet tiltani egy embert, de sehol nincs leírva, hogy miért mennyi időre. Sőt, talán még jogellenes is a kitiltás. A minap is történt bent egy kisebb veszekedés, még aki kezdte, bent maradhatott csak rászóltak: fejezze be! A másikat arra a napra kitiltották. Van olyan eset, hogy a hajléktalan ember mégis bent iszik, ilyenkor is arra a napra kitiltják. De megdöbbentő az, mikor pl. lopásért akár 3évre is kitiltják az embereket. Persze a lopás bűn, s vissza is kell adni amit ellopott, de hogy ennyi időre kitiltják... S úgy, hogy a szociális munkások leülnek, s maguk között döntik el, maximum talán a vezetővel közösen az időtartamot. Ez kicsit túlzás. Hiszen lehet, hogy azért vette el azt, amit elvett, mert éhes volt, mert kaját akart venni, vagy fázott. Bármilyen oka lehet rá, s a megbotlott embert senki sem hallgatja meg. Persze kell valami büntetést kiszabni, mert ha nem tennék a szocmukik, akkor elszabadulna a pokol. De lehetne humánusabb a büntetés, pl.2-3 hónapig neki kéne az utcát sepregetni, vagy az ügyfelek után a termet összesepregetni stb.
De van olyan eset is, amikor végleg kitiltják az embert, hogy miért? Jó kérdés, mivel sehol nincs leírva, de talán az a legnagyobb bűn, ha szocmukira támad az ügyfél. Itt Budapesten fogja magát, és elmegy egy másikba.
De kíváncsi lennék, hogy vidéki városokban, ahol egy nappali melegedő van, ott mit csinálnak az ügyfelek, ha kitiltják őket -15 fokba. Megfagynak?

A bejegyzés trackback címe:

https://otthontalanul.blog.hu/api/trackback/id/tr22761111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása